
Richting aan ontwikkeling
Stedenbouwkundig Plan
Richting aan ontwikkeling
Het Stedenbouwkundig Plan is in november 2024 vastgesteld. Een Stedenbouwkundig Plan geeft richting aan de ontwikkeling, maar is nog niet het volledig uitgewerkte definitieve plan. Na de fase van het maken van een Stedenbouwkundig Plan moeten een aantal onderwerpen verder worden uitgezocht, dient een beeldkwaliteitsplan gemaakt te worden als basis voor de architectuur en wordt een inrichtingsplan gemaakt voor verdere invulling van de openbare ruimte. Met alle onderzoeken die daarbij horen en de verdere uitwerking van het plan wordt de wijziging van het Omgevingsplan gepubliceerd en ter vaststelling aangeboden. Pas bij het onherroepelijk worden van de wijziging van het Omgevingsplan wordt de ontwikkeling Craibosch planologisch mogelijk.
Een nieuw woonzorglandschap

In Craibosch is het prettig wonen in het groen, maar er kan ook antwoord worden gegeven op een zorgvraag die ontstaat én op een zorgvraag die er al is. In de toekomst is Craibosch een plek waar je kwalitatief en rustig kunt verblijven met alle benodigde voorzieningen op het terrein, vlakbij het gezellige en levendige hart van Blaricum en Laren. Het terrein zal een nieuw stuk dorp worden: een buurtschap met de focus op buitenleven. Een plek geïnspireerd door de geschiedenis waar zorg een belangrijke plek inneemt en met oog op de toekomst. Op het terrein zijn samenwerking en interactie belangrijk. Net als de verbondenheid met het landschap en het dorp. Door de open en landschappelijke opzet heeft iedereen direct zicht op groen.
Vanwege de toenemende vergrijzing van de bevolking in Nederland en vanwege de veranderende visie omtrent hoe zorg georganiseerd dient te worden, doet zich hier de kans voor om een nieuw woonzorglandschap te creëren. Craibosch wordt een plek waar mensen op leeftijd kunnen verblijven, wonen, genieten van alle faciliteiten gericht op gezondheid en welzijn alsook zorg kunnen krijgen die voldoet aan alle behoeften van elke bewoner. Een combinatie van een medisch centrum van het Tergooi ziekenhuis, woon-zorg voorzieningen, intramurale zorg met mogelijk herstelzorg, woningen voor zorgmedewerkers alsook vrijstaande woningen maken dit mogelijk. Hierbij volgen faciliteiten gericht op gezondheid en welzijn, zoals een wellness, fysiotherapie, fitness en andere aanvullende functies die dit landschap vorm gaan geven en gaan bepalen. Dit allemaal prachtig gelegen in de groene long van het Gooi.

Programma
Het woon-zorglandschap is zo opgezet dat er een grote diversiteit aan woningen en doelgroepen in het plan zit opgenomen. In combinatie met ondersteunende voorzieningen zoals een medisch centrum, huisarts en tandarts hoeft de (zorgbehoevende) bewoner in principe niet de wijk uit om deze functies te vinden. Het plan kent een gradiënt en nuance van zuid naar noord. De zuidkant wordt gekenmerkt door een hogere dichtheid en stedelijkheid, met hierin ondergebracht het medisch programma en zorgwonen. Richting de noordkant wordt het plan luchtiger en dorpser met meer regulier wonen. Zo ontstaat voldoende draagvlak voor de voorzieningen, maar wordt een dorpse aansluiting in het noorden gegarandeerd.

Programma
- Regulier wonen – sociale sector ca. 98-107 wooneenheden
- Regulier wonen – middensegment ca. 179-197 wooneenheden
- Regulier wonen – vrije sector ca. 98-105 wooneenheden
- Woningen noordzijde – vrije sector ca. 24-26 wooneenheden
- Zorgwonen – ca. 222-241 wooneenheden
Totaal aantal woningen: ca. 621-676 wooneenheden

Mobiliteit
In de nieuwe plannen blijft de huidige hoofdentree aan de Rijksstraatweg (de zuidkant) de belangrijkste toegang naar het terrein voor gemotoriseerd verkeer. Aan de zijde van het busstation komt een aanzienlijk verbeterde entree voor langzaam verkeer (voetgangers en fietsers). Het oostelijke deel van het terrein blijft autovrij. In Craibosch hebben voetgangers en fietsers voorrang. Een fijnmazig netwerk van paden en routes zorgt voor een toegankelijk landschap en een gebied dat verbonden is met haar omgeving. De auto is welkom, maar niet aanwezig of zichtbaar op het maaiveld. Dit zorgt voor meer ruimte voor natuur, een betere woonbeleving, meer veiligheid en reductie van geluidsoverlast. Er bevindt zich direct naast het terrein een hoogwaardige OV bushalte, een knooppunt voor de hele regio.

Openbare ruimte, landschap & groen
Het terrein kent een groene rand als buffer tussen het voormalig ziekenhuisgebouw en haar omgeving. In de toekomst wordt deze groene rand versterkt en onderdeel van het groene netwerk. Hierdoor wordt het bosachtig karakter van het landschap versterkt. Door gebruik van overwegend inheemse flora wordt de impact van het park in zijn omgeving versterkt en zorgt voor een voedselrijk gebied voor insecten en vogels. Een grote verscheidenheid aan inheemse soorten, zoals soorten uit de Gooische soortenlijst, is specifiek gekozen en zorgt ervoor dat meer insecten worden aangetrokken dan bij vreemde soorten. Bomen, struiken en verticale klimmers tillen niet alleen het landschap naar een hoger niveau. Het groen voorkomt hittestress en vormt ook een belangrijk element voor vogels. Het Bijzonder Provinciale Landschap (BPL) in het gebied (vooral in de randen) wordt beschermd. Aan het oosten van het terrein is een 25 meter brede overgangszone gepland naar de natuurstrook.
Duurzaamheid
In alle aspecten van de planvorming voor Craibosch ligt de focus op het maken van een zo prettig mogelijke leefplek. Nu wereldwijd klimaatverandering, energievraagstukken en demografische ontwikkelingen de grote uitdagingen zijn, moeten we lokaal slim en doordacht te werk gaan. De kunst is om krachtige condities te scheppen en ruimte te geven aan spontaniteit. Een plan is pas flexibel én duurzaam als de ruimtelijke kwaliteit ervan niet lijdt onder veranderingen in programma en vormgeving. We maken plannen met een robuuste basisstructuur waarin natuurlijke en menselijke processen ruimte krijgen.
Het begrip ‘collectief’ staat centraal in het duurzaamheidsdenken voor Craibosch. Collectiviteit kent hier meerdere gradaties: van gebouw via cluster en regulier wonen naar de hele buurt. Op al deze niveaus versterken collectiviteit en duurzaamheid elkaar. Juist door op al die schalen van gemeenschappelijkheid gezamenlijk componenten eigen te maken en te delen, worden ze levensvatbaar. Dit betekent per cluster een woonkamer, op wijkniveau een collectieve buurtkas en mogelijkheden voor autodelen. Voor ieder voorbeeld geldt dat bewoners en gebruikers de band met elkaar én met het terrein versterken. Het terrein wordt dan ook niet versnipperd, maar is juist een doorlopend, gedeeld gebied. Een werkelijk circulaire wijk is op alle schalen verbonden; mens en natuur zijn onderdeel van een ecologisch netwerk.
