De historie als inspiratie voor de toekomstige invulling van deze unieke locatie

Historische context

Een web van schapenpaden

De huidige ziekenhuislocatie van ziekenhuis van Tergooi MC in Blaricum ligt op een schitterende locatie. Binnen enkele minuten ben je op de fiets in het centrum van Blaricum en ook in Laren, waar een rijk voorzieningenaanbod en aantrekkelijke landschappen en parken elkaar in balans houden. Aan de oostkant van het terrein grenst de heide en ligt een aaneengesloten gebied voor prachtige wandelingen en fietstochten. Het terrein vormt een ankerpunt in de regio en daarmee voor zijn omgeving. Een locatie waarmee met respect moet worden omgegaan

Sanatorium Hoog Laren.

Het Sanatorium Hoog Laren stond ongeveer op de plaats van waar nu nog het ziekenhuis staat. Vanwege de goede luchtkwaliteit ontstonden in het Gooi meerdere sanatoria. De relatie met het landschap, frisse lucht en de overgang van binnen naar buiten stonden hier centraal. De veranda werd een onmisbare ruimtelijke typologie. Deze historie is de inspiratie voor de toekomstige ontwikkeling op deze plek. We gaan op zoek naar de relatie met het landschap en de menselijke maat

Plangebied

Ligging van de locatie.

De huidige ziekenhuislocatie van ziekenhuis van Tergooi MC in Blaricum ligt op een schitterende locatie. Binnen enkele minuten ben je op de fiets in het centrum van Blaricum, en ook in Laren, waar een rijk voorzieningenaanbod en aantrekkelijke landschappen en parken elkaar in balans houden.
Aan de oostkant van terrein grenst de heide en ligt een aaneengesloten gebied voor prachtige wandelingen en fietstochten. Het terrein vormt een ankerpunt in de regio en daarmee voor zijn omgeving. Een locatie waarmee met respect moet worden omgegaan.

Bosachtig karakter.

Dit terrein is dus niet zomaar een transformatieopgave. Het gebied heeft een groot basiskapitaal. Het waardevolle bomenbestand geeft het gebied een bosachtig karakter dat elk seizoen verandert. Deze schoonheid is niet in een simpele tekening te vangen. Elk moment van het jaar geeft een ander ruimtelijk beeld: in het bloeien van de bomen, in het verschil tussen zomer en winter, in de gelaagdheid van de beplanting en in de leeftijd van de bomen.

Visie

Buurtschap en buitenleven.

Het terrein, ooit een prachtig stuk landschap, verdient het om op respectvolle wijze te worden ontwikkeld. Niet consumeren, maar juist maatschappelijke en ecologische waarde creëren. Het terrein zal een nieuw stuk dorp worden: een buurtschap met de focus op buitenleven. Een plek geïnspireerd door de geschiedenis waar zorg een belangrijke plek inneemt en met oog op de toekomst. Op het terrein zijn samenwerking en interactie belangrijk. Net als de verbondenheid met het landschap en het dorp.

News

Eerste bijeenkomst
5 maart 2024

Eerste bijeenkomst

Graag laten wij weten dat onze eerste bijeenkomst heeft plaatsgevonden en een groot succes was.
Craibosch Vlog #2
5 februari 2024

Craibosch Vlog #2

In deze serie vlogs ontdek je elk aspect van het project, elk verhaal, elke bouwsteen die Craibosch tot leven brengt.
Craibosch Vlog #1
3 januari 2024

Craibosch Vlog #1

In deze serie vlogs ontdek je elk aspect van het project, elk verhaal, elke bouwsteen die Craibosch tot leven brengt.
Hallo 2024!
3 januari 2024

Hallo 2024!

Hallo 2024! We hopen dat jullie een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar hebben gehad.
Zou je ons geloven?
3 januari 2024

Zou je ons geloven?

In goede gezondheid en met alle bouwstenen die nodig zijn om lekker te kunnen leven. Ontdek in de volgende video hoe Craibosch tot leven komt.
NOS Nieuws | NH
6 februari 2024

NOS Nieuws | NH

In deze serie vlogs ontdek je elk aspect van het project, elk verhaal, elke bouwsteen die Craibosch tot leven brengt.
Craibosch logo
2 augustus 2023

Craibosch logo

Bij het ontwerpen van een logo voor het project Craibosch wilden we een logo creëren dat niet alleen de rijke geschiedenis van het project.
We zijn live!
12 juli 2023

We zijn live!

We zijn verheugd om aan te kondigen dat we een nieuw hoofdstuk beginnen in ons digitaal avontuur.